ENRarchitects_FacultyHouse_plan_Palo_Alto_CA

Designed and built 975sf, single story Residence as project architect and contractor with Topos Architects, Inc. Services included complete architectural, structural, energy compliance, mechanical, electrical and landscape designs, cost analysis, sub contractor management, material & equipment selection & acquisition and, construction monitoring.

Over the original slab, built by the client with his father/contractor, the new structure houses visiting faculty within walking distance of the university.  A variance granted a 2 ft. northern extension of the Living spaces while maintaining the existing parking.

Residents & visitors entering from street-side are greeted by the alignment with the natural alleyway formed between the residential entrances to the north.  The narrow, 25 ft. wide context evoked the creative inclusion of a semi-enclosed courtyard opposite the entrance. 

Perpendicular to this micro-urban axis, the interior is composed along the east-west solar orientation of the clerestory Hall, linking the Master and Guest Bedrooms.  The core living spaces play between degrees of transparency, asymmetric volume, natural light, and abundant ventilation, while shaded by existing, mature trees.

The home’s environmental response includes a host of salvaged, recycled-content, renewable, and non-toxic materials, coupled with energy/water-efficient equipment, fixtures, and appliances.

Green/sustainable features: existing site & structure; dense residential neighborhood; close proximity to public transit; reuse existing slab & framing; salvaged framing members; fly ash concrete; engineered wood; recycled content insulation & gypsum board; tankless water heating; hydronic floor heating; low-flow plumbing fixtures; energy efficient lighting fixtures & appliances; abundant natural lighting & ventilation; bamboo flooring & cabinets; recycled content countertops, window sills, tile & carpet; programmable controls; and porus paving surfaces.